FÖR BOENDE

Här kan ni läsa om viktig information till er boende, ta del av vanliga frågor och ladda ner blanketter.

Bygtjänster Sunebyberg
Holmfast-logo.png

Vanliga frågor

Vem ansvarar för vad i en bostadsrätt


Lite förenklat kan man säga att allt som finns och syns inne i lägenheten är ditt ansvar, medan allt utanför är föreningens och styrelsens ansvar. Du ansvar t ex för golv, dörrar, köksinredning, spis, kyl o frys, badrum, kakel, wc, kranar, el-central och elkontakter. Även fasta garderober och icke-bärande innerväggar! Allt detta bestämmer du över och kan ändra om och byta ut. Det finns dock en del gränsfall där det kan vara lite oklart var ansvaret ligger. Vi nämner här några: Föreningen ansvarar i regel för alla avlopp, men vattenlås och golvbrunnens rensning ansvarar du själv för. Föreningen ansvarar för alla fönster, men glas, tätning, persienner och målning får du själv ta hand om. Värmeelementen ansvarar föreningen för (om det är vattenburen värme), och man får därför själv aldrig ändra dessa utan tillstånd! Dessa gränsdragningar kan skilja något mellan olika föreningar, men de brukar regleras i föreningens stadgar eller av styrelsens praxis. Sammanfattning: Nästan allt i lägenheten är bostadsrättshavarens ansvar. I tveksamma fall, fråga styrelsen!
Värme


Dom flesta fastigheter har en temperaturpolicy som anger hur många grader det ska vara under den kalla årstiden. Temperaturen är en avvägning mellan att den boende ska ha en behaglig och jämn inomhustemperatur och att den är på en nivå som är försvarbar ur miljö- och kostnadssynpunkt.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temeraturen i en lägenhet bör vara mellan 20-23 grader. Temperaturen ska aldrig vara lägre än 18 grader, och inte varmare än 26 grader på sommaren - med vissa undantag!

Med hjälp av en termostat ska elementet reglera värmen i rummet. När temperaturen i rummet är över inställd temperatur slår termostaten av det varma vattnet och elementet blir kallt.Det är alltså inte säkert att ditt element alltid är varmt.Värmen i fastigheten stängs aldrig av utan regleras efter utetemperaturen, ju kallare det är utomhus desto varmare vatten kommer att cirkulera i ditt element.

För att mäta temperaturen så mäter du i mitten av rummet ca 1 meter över golvet. Tänk på att hastiga väderomslag gör att husets värmessystem inte alltid hänger med i svängarna. Det resulterar i att man får avvakta någon dag innan man ringer in en felanmälan. Skulle temperaturen vara för låg under en längre tid så bör ni kontakta oss.

TIPS FÖR ETT BRA INOMHUSKLIMAT

- Täck inte för element med möbler, elementskydd eller tjocka gardiner eftersom det förhindrar att värmen sprids i rummet.

- Täck inte för termostaten eftersom då känner termostaten en högre temperatur än det är i rummet och varmvattnet i elementet stängs av för tidigt.

- Se till att inte fönster står öppna under en längre tid. Vädra istället ordentligt en kort stund.
Betala hyran i tid


BETALA HYRAN I TID Det är viktigt att hyran betalas i tid. Du betalar för kommande månad senast sista vardagen i varje månad. Om du inte betalar hyran i tid kan du kan du bli uppsagd. Du bör därför kontakta din hyresvärd så fort som möjligt, om det av någon anledning skulle bli problem med betalningen.
Inget brännbart i allmäna utrymmen, tack


Tänk på att trapphuset är en utrymningsväg! Det är viktigt att trapphus alltid hålls fria från brännbara föremål som barnvagnar, tidningspapper och kartonger eftersom sådan förvaring ökar risken för anlagda bränder. Vid en brand bildas stora mängder rök som försvårar utrymningen. Vid en brand måste kanske trapphuset användas av både räddningspersonal och de boende som utrymmer. Samtidigt som det är mycket folk kan det vara dåliga siktförhållanden med mörker och mycket rök. Då är framkomligheten livsviktig och därför får inga föremål förvaras så att de kan hindra en utrymning.åd. Förutom att det blir skräpigt och svårt att komma fram kan det öka risken för brand.

Fastighetsskötaren kommer regelbundet att inventera dessa ytor och avlägsna brandfarliga föremål.
Rökning


För allas trevnad så vill vi påminna om att rökning inte får ske i allmäna utrymmen samt ej utanför port eller lägenhetsfönster. Värna om en god grannsämja!
Felanmälan


För att göra en felanmälan så går du in under fliken "Felanmälan" på huvudsidan, Där finner du även journummer vid akuta ärenden.
Parabolantenn


Det är inte tillåtet att sätta upp parabolantenn på balkong eller fasad.
Mina grannar stör


Vi rekommenderar att man i första hand kontaktar sin granne. Om störandet inte upphör så behöver du fylla i en störningsrapport, den kan du ladda ner längre ner på sidan.
Vem ansvarar för vad i en hyresrätt


I en hyresrätt har hyresvärden ansvar vad gäller den stora helheten för hyresrätten. Hyresvärden ska se till att hyresrätten är i skick för stadigt bruk. Trots att en del ansvar ligger på denne part, har du som hyresgäst också vissa ansvar. Du har ansvar för att vårda din lägenhet. Därför behöver du regelbundet: ✓ Rengöra filtret i köksfläkten. ✓ Rensa bort hår och skräp i golvbrunnen i duschen. ✓ Frosta av kylskåp och frys. ✓ Städa bakom spis och kylskåp. ✓ Kontrollera och rengöra ventiler i lägenheten. VIKTIGT ATT ANMÄLA FEL DIREKT Kontakta oss så fort som möjligt om du till exempel upptäcker en vattenläcka eller om du har fått skadedjur. För vissa skador kan du bli skyldig att betala ersättning om du inte anmält skadan direkt.

Blanketter

Störningsrapport

Ansökan hyra ut i 2:a hand

Bytesansökan hyresrätt

Överlåtelse hyresrätt

Överlåtelse bostadsrätt